Golf – något för dig?

Golf – något för dig?

Har du funderat på det där med golf men vill veta lite mer innan du bestämmer dig? Då har du kommit till rätt ställe!
Här hittar du information som är riktad till dig som inte vet så mycket om golf men är intresserad och kanske skulle vilja prova på. Vi hälsar dig hjärtligt välkomen till vår klubb, Tegelberga Golfklubb (mellan Trelleborg och Svedala) och golfens underbara värld!

Social samvaro och hälsosam fritid i skön miljö

De som ”fastnar” för golfen får en meningsfull fritid med socialt umgänge och dessutom motion på en behaglig och hälsosam nivå för alla åldrar. De flesta golfare är som en stor familj, man ler och hejar även om man inte känner varandra när man möts i klubbhus, på övningsområdena eller på golfbanan vilket skapar en skön känsla av gemenskap.
Det är aldrig för sent att börja spela golf. Många gör det i ”mogen” ålder, t.ex i samband med pensionen och inte sällan hör man kommentaren ”varför började jag inte med detta när jag var yngre?”

Många studier har utpekat ensamhet och stillasittande som två av de största hoten mot folkhälsan och golfen är ”medicin” mot båda. Golfare har enligt British Journal of Sports Medicine bättre hälsa än de som inte spelar golf och lever enligt andra studier upp till fem år längre än genomsnittet. Så kasta dig in i denna underbara värld och börja medicinera dig!

Spela med och tävla mot andra på lika villkor!

Det som gör golfen unik är det så kallade handicapsystemet. En golfares ”handicap” (hcp) motsvarar det antal extra slag man får under en golfrunda i förhållande till banans ”idealresultat”. Detta system gör att golfare på olika nivåer kan spela med/mot varandra, duktiga mot nybörjare, unga mot gamla etc. En nybörjare har normalt 54 i hcp vilket innebär tre extraslag per hål på en 18-hålsrunda. En ”scratchspelare” har noll i hcp dvs inga extraslag.

Konstiga ord och regler?

Inom golfen, liksom i många andra sporter, används ord och uttryck som känns främmande för någon som inte kommit i kontakt med golfen tidigare, såsom par, birdie, tee, slope, fore etc. Lugn, det lär du dig snabbt om du bara tar första steget in i golfvärlden. Om du vill veta vad de olika orden och begreppen betyder finns en bra sammanställning HÄR.

Grönt kort – körkort för golfare!

Regler och ”etikett” kan också kännas främmande till en början men det är som i trafiken – vi måste följa vissa regler för att det ska fungera ute på golfbanan. Även detta är logiskt och lätt att förstå och lära sig när man vet bakgrunden. Golfens eget ”körkort” heter Grönt kort och består av både teoretiska och praktiska moment. Kontakta vårt kansli (040-485690 eller kansli@tegelberga.se) så hjälper vi dig att komma igång!

Sverige – en framgångsrik golfnation

Sverige är en liten nation men har trots detta under åren fostrat några av världens främsta golfare. De flesta har nog hört talas om Annika Sörenstam, världens främsta kvinnliga golfare genom tiderna. På herrsidan är Henrik Stenson, Jesper Parnevik, Peter Hanson (från Svedala!) och Alex Norén de mest kända. Vi är idag, med nästan en halv miljon utövare i totalt ca 480 golfklubbar, en av de största sporterna i landet och den absolut bredaste sett ur ett åldersperspektiv.

Lite om Tegelberga Golfklubb

Tegelberga Golfklubb ligger i Alstad ca en mil norr om Trelleborg och grundades i slutet av 1980-talet då även vårt pampiga klubbhus byggdes tilllsammans men 18-hålsbanan, ”Gamla banan”,  som invigdes 1990. Den stod då redo att ta emot golfare under den ”golfboom” som uppstod vid den tiden. Vår Niohålsbana, öppen för alla, invigdes 2002 och är en av Sveriges bästa ”Pay&Play”-banor. Det behövs inte medlemskap i någon golfklubb för att spela där, dock krävs såklart en viss kunskap om regler och etikett för att det ska fungera. Så för nybörjare, ta ett ”snack” med receptionen innan ni går ut på banan. Utrustning finns för uthyrning. Vi kan även ställa upp med någon som går med dig första gången för att förklara och hjälpa till.

Klubben har idag mer än 1100 medlemmar. Vår erkänt natursköna bana liksom klubben som helhet har fått sig ett ordentligt ”lyft” de senaste åren och befinner sig i en positiv trend både avseende medlemmar och besökande gäster som ger oss mycket beröm.

Tegelberga Golfkrog

Vi har liksom de flesta andra golfklubbar en restaurang som såklart är öppen för alla. Med Tone och Arne i spetsen serveras högklassig mat till överkomliga priser, t.ex. dagens lunch alla dagar mellan 11-14. Oavsett om du väljer en fika, husmanskost eller en gourmetmiddag gör de sitt yttersta för att du ska bli nöjd. Varför inte besöka oss och prova? Förresten, Tones kanelsnäckor är fantastiska!

Övningsområden

Våra övningsområden som är öppna för alla består av följande:

  • En väl tilltagen ”Driving range” (ett område där du kan träna långa slag) med många utslagsplatser varav en del är under tak. Du får 28 bollar för 15 kr och du kan betala med kreditkort i automaten.
  • Övningsgreener där du kan träna kortare slag såsom ”chip”, ”pitch” och bunkerslag.
  • Korthålsbana med 6 hål.
  • Putting green

Vad kostar det att börja spela golf?

För dig som är nybörjare erbjuder vi ett paket för 1995:- bestående av grupplektioner som leder fram till kunskaper motsvarande  Grönt Kort samt medlemskap på vår fina Niohålsbana. Våra duktiga instruktörer med vår huvudtränare (”Pro”) Christoffer Wahlgren i spetsen lär dig under lektionerna golfens grunder, slagteknik, regler och vett & etikett. Sedan kan du spela så mycket du vill på Niohålsbanan! Om du efter detta bestämmer dig för att fortsätta framåt och få möjlighet att spela vår 18-hålsbana eller gästspela på andra banor så finns det olika medlemsformer beroende på intresse och tid. Prata med vår reception för mer information! Information om våra olika medlemskapsformer och avgifter hittar du HÄR.

Utrustning

Du kan låna klubbor under lektionerna som ingår i vårt nybörjarerbjudande. Vår duktige Pro kan även hjälpa dig att prova ut klubbor som passar dina förutsättningar. Att köpa ett ”nybörjarset” behöver inte innebära några oöverstigliga summor.

Använd Friskvårdsbidraget

Från och med 2018 kan Friskvårdsbidraget även användas för golf, såväl till spelavgiften (större delen av årsavgiften) som lektioner, övningsbollar på Driving range och greenfee (avgift för att spela en runda), t.ex på vår Niohålsbana. Du hittar mer information HÄR. Ta ett snack med din arbetsgivare!

Detta låter jättekul, jag vill prova på golf! Hur går jag vidare?

Ring oss på 040-485690 alla dagar mellan 08-16 under säsong så besvarar vi dina frågor! Du kan också maila till kansli@tegelberga.se. Följ oss gärna på Facebook och Instagram!

Mer information för dig som är intresserad av golf finns på Svensk Golfs hemsida.

Välkommen till oss på Tegelberga Golfklubb!