Håkan Hermodsson

1936-2021 in memoriam

Vår hedersmedlem Håkan Hermodsson, som föddes 1936 på Tegelberga, har avlidit i sviterna av covid-19 efter en sedan lång tid planerad operation i Lund.

Håkan, som en vacker eftersommardag 1986 under en promenad på sina ägor satte sig ned på en högt belägen plats ungefär vid nuvarande tionde hålets röda tee och funderade över framtiden, fick då en idé. Varför inte bygga en golfbana? Det var så det gick till när initiativtagaren till Tegelberga Golfklubb startade färden mot vår fantastiska anläggning. Och visionen blev verklighet efter några år.

Han övertog 1959 driften av Tegelberga gård efter sin fader Hermod Hermodsson och några år därefter gifte han sig med Christina och de fick uppleva nästan 60 år tillsammans på gården, som sedan 1990 haft golfbanan som närmaste granne. Han förberedde sig tidigt för att övertaga driften av Tegelberga genom att utbilda sig både teoretiskt och praktiskt under 50-talet i metropoler som Osby, Nyköbing-Falster, London och Skurup. Och lusten att resa ut i världen har följt honom genom åren. Inte minst genom sitt stora idrottsintresse, främst fotbollen, som förde honom till bl a Moskva, London, Rom, Milano, Lissabon, Berlin och Råsunda. Men höjdpunkten var VM i fotboll i USA 1994, ett land som han besökte redan i juni 1960 för att se andra tungviktskampen i boxning mellan Ingemar Johansson och Floyd Pattersson.

Såsom den mångsysslare han var så har golfklubben dragit nytta av hans breda erfarenhet. Detta kombinerat med ett alltid glatt humör har gjort att många uppgifter, stora som små, anförtrotts honom till glädje för oss alla. Han var dessutom en klok person som gärna vill tänka efter innan man tar viktiga beslut. För honom var det viktigt att åtgärder skall vara till gagn för dem som berörs och därför ska man tänka före beslut och inte efteråt. Sådan var han – mannen som varit med sedan klubbens start i många olika funktioner, vilket mängder av golfspelare tacksamt mottagit.

Vi som samarbetat med Håkan under de senaste 30 åren i olika funktioner för att utveckla golfverksamheten på Tegelberga och upplevt såväl motgång som medgång konstaterar att hedersmannen Håkan lämnar ett stort tomrum efter sig. En profil i vår verksamhet har lämnat oss för alltid och saknaden kan inte med ord beskrivas. Alltid har Håkan stått stadigt med båda fötterna på jorden. Alltid beredd att lyssna innan han tog till orda. Han hade aldrig något behov av att dominera och ta till höga toner men trots hans lågmälda framtoning så lyssnade man på Håkan för när han tog till orda så hade han också något att komma med som verkligen tillförde ämnet avgörande fakta.

Det är med stor tacksamhet vi – styrelsen, undertecknad hedersmedlem och otaliga medlemmar- minns Håkan och det stora arbete han under många år nedlagt till gagn för Tegelberga Golfklubb. Våra tankar går nu till hans familj, hustru Christina, deras tre barn och barnbarn, som var viktigare än allt annat för honom.

Bertil Nilsson

Hedersmedlem och f d ordförande Tegelberga Golfklubb